نشریه چشمه
در دورانی که حکومت در اختیار اصلاح طلبان بود و آنها در دولت و مجلس از منبر حکومت اسلامی بالا و پایین می رفتند، انواع و اقسام اعتقادات و تحرکات ضد دینی در جامعه جریان داشت.
اگر در اوایل پیروزی انقلاب کسانی در پشت پرده و در لفافه و مجالس خصوصی از سکولاریزم دم می زدند، در این سالها می بینیم افراد مختلفی در روز روشن و در ملأعام تحت لوای اصلاحات و اصلاح طلبی، با صراحت تمام شعار سکولاریزم سر می دهند و سرسختانه از آن دفاع می کنند. سکولاریزم و جدایی دین از سیاست یعنی همان حرفی که شاه می زد و همان کاری که پهلوی می خواست انجام دهد و حضرت امام (ره) سرسختانه و با تمام قوا مقابل آن ایستاد. سکولاریزم و جدایی دین از سیاست یعنی این که احکام اجتماعی، اقتصادی، جزایی و حقوقی اسلام کنار گذاشته شود و مسلمان ها فقط به امور شخصی خودشان، مثل نماز و روزه و گریه برای امام حسین (ع) بپردازند. امروزه صریحا می گویند و می نویسند که در تعارض بین حقوق بشر و اسلام، حقوق بشر مقدم است و اسلام کنار گذاشته می شود! می گوییم این احکام در قرآن آمده، آقایان پوزخند می زنند و می گویند این حرفها قدیمی شده و ما امروز اعلامیه ی جهانی حقوق بشر را داریم و این آیات خلاف اعلامیه ی جهانی حقوق بشر است! ریشه و خمیر مایه ی اصلی چیزی که آقایان به نام اصلاحات از آن دم می زنند اینها است.
اگر حقیقتا سکولاریزم در این مملکت پا بگیرد و اجرا شود طولی نخواهد کشید که شما در این کشور اثری از اسلام نخواهید دید و تنها معدود افرادی یافت خواهند شد که چیزی از حقیقت اسلام بدانند و بدان عمل کنند. سکولاریزم سنگ بنای اصلی دین زدایی و اسلام زدایی است. دقیقا به همین دلیل هم هست که ظرف این چند سال اخیر در صدها کتاب و مقاله و مجله و روزنامه و سخنرانی به تعریف و تمجید از سکولاریزم و مذمت دخالت دین در سیاست و امور اجتماعی پرداخته شد. برای نمونه و به عنوان مشتی از خروار می توانید چند نمونه از اظهارات این افراد را در ادامه مطلب می خوانید که عقاید دینی اصلاح طلبان را ( که امروز خود را پیرو خط امام و اسلام معرفی می کنند ) آشکار می سازد . بنظر می رسد در آستانه انتخابات مجلس مراجعه به حافظه تاریخی مان ( که چندان نیز ضعیف نیست ) بتواند ما را در انتخاب افراد شایسته یاری رساند .
سید محمد خاتمی ، همبستگی، 16/8/79: اگر این حجاب و پوشش مانع حضور زن و بروز شخصیت زن شود، قطعاً مضر است ... مشکل این نیست که زنان چگونه لباس بپوشند، مشکل اینست که زنان بتوانند در عرصههای مختلف حضور داشته باشند.
عطاءا... مهاجرانی وزیر ارشاد دولت اصلاحات ، روزنامه آریا، 18/9/78،ص2: وقتی پیامبر اولوالعزمی چون ابراهیم در مورد معاد این چنین شک میکند که به خدا میگوید: «به من نشان بده» چطور جوانان ما مجاز نباشند، در مورد همه مسائل سؤال کنند؟ "و نیز در آریا، 16/1/79: نظریه غیرت دینی ویران کننده اندیشه و فرهنگ و تمدن است".
محمد رضا خاتمی عضو هیئت رئیسه اصلاح طلب مجلس ششم ، 8/6/79:مبنای مشروعیت هر کاری رأی مردم است و قرائتی از اسلام در جمهوری اسلامی پذیرفته شده که همه چیز را بر اساس رأی مردم میداند.
ابراهیم اصغر زاده نماینده شورای شهر در دوران اصلاحات ، کیهان، 6/2/77 : حتی علیه خدا هم میتوان تظاهرات کرد.
سالار بهزادی، روزنامه صبح امروز 23/8/78 : سیره حضرت علی(ع) و سایر فرق مذهبی صدر اسلام، دموکراسی در انتخاب رهبری و عدم تعیین رهبر برای مردم بوده است.
علیرضا علوی تبار یالثارات، 4/3/79: جامعه ایران فاز سنتی خود را پشت سر گذاشته و میخواهد مدرن و صنعتی شود. اما در این جامعه هنوز خدا نمرده است. بنابراین ما چگونه میتوانیم به این وضعیت چیره شویم.
رجبعلی مزروعی نماینده اصلاح طلب مجلس ششم ، حریم، 23/11/78: حضرت علی مشروعیت خود را از مردم گرفته همانطور که معاویه مشروعیت خود را از مردم گرفته است.
اکبر گنجی در مصاحبه روزنامه تاگس اشپیگل آلمان، کیهان 24/1/79: دین یک قسمت از فرهنگ است، حرکت اصلاح طلبان ما عاقبت به جدایی دین از سیاست خواهد انجامید. در یک جامعه مدرن جدایی دین از سیاست یک امر بدیهی است. وقتی شما جامعه را مدرنیزه کنید این جدایی بالاخره پیش خواهد آمد. ایران در حال حاضر از فاز قبل از مدرن به فاز مدرن پیش میرود.
سخنرانی آغاجری ، مجتمع فرهنگسرای کوثر 10/2/81 : اگر حسین (ع) هم در راس باشد ولی رضایت مردم در آن نباشد نامشروع است.
سخنرانی آغاجری ساختمان مرکزی دفتر تحکیم، 25/1/81 : « منطقی که میگوید رضایت خدا خارج از رضایت مردم است، مبنای استبداد است. »
آقای کدیور در دانشکده فنی دانشگاه تهران است که در سال 79 طی مباحثی تحت عنوان «پژوهشهای قرآنی» ایراد کرد: «... یک زمانی مردم میگفتند چون عیسی (ع) این سخن را گفته پس درست است اما امروز عیسی که سهل است خود خدا هم اگر حرفی بزند و آن حرف با عقل مردم منطبق نباشد نخواهد پذیرفت. امروز خدا در جامعه هیچ کاره است. همه کاره مردمند.»
عبدالکریم سروش ، ماهنامه کیان، مهر و آذر 78 : کار اساسی پیامبر آن بود که اعراب را دچار بحران هویت نمود و آنها را هویت نو بخشید، امروز نیز تمدن متجدد غرب، ما مسلمانان را دچار بحران هویت نموده و دین توان رویارویی با تمدن غربی را ندارد. تنها منجی، عقلانیت مستقل است.
عبدالکریم سروش ، روزنامه صبح امروز، 16/6/78 : در تعارض تکالیف دینی و حقوق بشر، حقوق بشر مقدم است.
عبدالکریم سروش ، ماهنامه زنان، دی ماه 78، ش59 : ارزشهای دینی دائما در تغییرند، اگر روزی فاطمه (س) میگفت، بهترین زنان کسی است که نامحرم او را نبیند، امروز کسی نمیتواند این را بپذیرد… به نظر من گفتار فاطمه که بهترین زنان کسانیاند که «لایرین احداً و لایراهنّ» (و) رفتار او (فاطمه) در پنهان شدن از مقابل فرد نابینا نمیتواند الگوی رفتاری زنان ما باشد.
عبدالکریم سروش ، کیان، ش52: در تاریخ جدید خدائی که مؤمنان کشف میکنند ممکن است با خدائی که گذشتگان کشف و تجربه میکردند متفاوت باشد.
اکبر گنجی ، صبح امروز، 23/2/78: پیامبر در بدر و حنین و ... شمشیر زد ... اما آیا جنگهای جبهه حق علیه باطل پیامدهای ناخواسته یا آثار وضعی به دنبال ندارد؟... خشونت فرزند خشونت است و درخت خشونت میوههایی جز خشونت به بار نمیآورد. هیچ کس حق ندارد به صرف اینکه خود را حق و دیگران را باطل میداند، دست به خشونت بزند و در صدد نابودی مخالفان خود از طریق حذف فیزیکی برآید.
روزنامه خرداد مدیرمسوول عبدا... نوری وزیر کشور دولت اصلاحات ، 8/10/77 : قرآن، تعیین حاکم و تأسیس حکومت را به مردم سپرده است و هر جا سخن از قدرت سیاسی به میان آورده آن را به جمع و جامعه اسناد میدهد و حتی اجرای قدرت و اعمال آن را نیز وظیفه مردم میداند.
محمد کاظم محمدی اصفهانی، روزنامه ایران، 24/4/79: مردم حق دارند همه مسؤولین را به سؤال کشیده و از آنها انتقاد کنند حتی اگر آن مسؤول، پیامبر و امام معصوم باشد، بلکه به خود خدا هم میتوان اعتراض کرد و او را فتنه گر نامید.
عزت ا... سحابی، روزنامه عصر آزادگان، 16/10/78 : آدمها و حتی معصومین(ع) خود به خود بدون نظارت مردم و به طور اصولی در معرض انحراف هستند.
عزت ا... سحابی،روزنامه فتح، 5/10/78 : طیف ملی- مذهبی برای افراد مقام مقدس قائل نیست، تنها خداوند مقدس است،
محمد تقی فاضل میبدی، روزنامه نشاط، اردیبهشت 78: جهاد در جایی معنا دارد که مجاهد مطمئن باشد، پیروز میشود وگرنه چنین جهادی بیمعناست. .....
ادامه در یادداشت قبلی